Her Custom Rom ve Stock Rom arasında devasa farklar olsa da bu yazımızda Custom ve Stock Rom arasındaki genel farklara değineceğiz ve hangisinin hangi konuda daha avantajlı olduğunu inceleyeceğiz.
İçindekiler
Stock Rom Nedir?
Stock Rom, Android işletim sistemli cihazınızı satın aldığınızda içine üreticisi tarafından yüklenmiş cihazın orijinal yazılımıdır.
Custom Rom Nedir?
Custom Rom, Android işletim sistemli cihazlar için 3. parti topluluk veya kişilerin geliştirdiği yazılımlardır. Custom Romlar cihaz üreticileri tarafından desteklenmez ve yüklenmesi durumunda cihazınız garanti dışı kalabilir veya kullanılmaz hale (brick) gelebilir.
Custom Rom Kullanmanın Genel Avantajları:
- Kişiselleştirilebilir oluşu.
- Genellikle daha güncel Android sürümüne geçiş imkanı.
- Genellikle daha hızlı çalışan, hafif ve basit bir sistem.
Stock Rom Kullanmanın Genel Avantajları:
- Genellikle minimum düzeyde hatalar içeren işletim sistemi.
- Garanti kapsamı dışına çıkmamak.
- Üreticinin özel uygulamaları. (Bu bazen dezavantaj da olabiliyor)
Hangisi Daha Güvenli?
Hangisi daha güvenli sorusuna genelleme yaparak cevap vermek yanlış olur. Eğer Custom ve Stock Rom’un Android sürümleri aynıysa muhtemelen Stock Rom kullanmak daha güvenli olacaktır. Ancak eğer Stock Rom’un Android sürümü çok geride kaldıysa ve Custom Rom ile güncel bir Android sürümüne geçiş şansı varsa Android’in eski sürümündeki güvenlik açıkları nedeniyle Custom Rom kullanmak daha güvenli olabilir.
Hangisi Daha Hızlı Çalışıyor?
Custom Romlarda genellikle gereksiz özellikler çıkarılmış küçük boyutlu sistem uygulamaları (kişiler, mesajlaşma…) kullanılır ve genellikle üreticinin saf Android’de bulunmayan özel uygulamalarına yer verilmez. Bu da sistem uygulamalarına girişlerin hızlı olmasını ve ram kullanımının az olmasını sağlar. 2GB üstünde Ram’e sahip cihazlar için bu büyük bir fark yaratmaz ancak düşük Ramli cihazlarda boştaki Ram kullanımının az olması cihazın çalışma hızında büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Bunun dışında uygulama performansı olarak her Custom Rom’da farkı CPU yapılandırması ve Kernel kullanılır bu da performans ve batarya ömrü arasındaki dengeyi değiştirir. Her romda farkı bir performans ve batarya ömrü almanıza neden olur. Yani uygulama performansı olarak her Stock Rom her Custom Rom’dan hızlı veya yavaş değildir.
Hangisinin Şarjı Daha Uzun Dayanıyor?
Bu konu da tamamen CPU yapılandırması, Kernel ve Android sürümüne göre değişiyor. Genellikle yakın süreler oluyor.