Android’in güvenlik önlemleri bazen can sıkıcı olabiliyor. Bu yazımızda kilit ekranını açmak için kullandığınız deseni veya şifreyi unuttuğunuz durumlarda kilit ekranını nasıl devre dışı bırakabileceğinizi anlattık.
İçindekiler
1. Yöntem: Google Hesabı İle Giriş Yapabilirsiniz
Eğer telefonunuzun kurulumunu yaparken girdiğiniz Google hesabını ve bu hesabın şifresini hatırlıyorsanız genellikle kilit ekranının sağ alt tarafında bulunan “Google ile giriş yap” veya “Deseninizi mi unuttunuz?” yazan butonu kullanarak oturum açma sayfasına girebilirsiniz. Bu sayfada Google hesabınıza giriş yaparsanız telefonunuzun şifresi kaldırılacak ve sizden yeni bir şifre seçmeniz istenecek. En yüksek başarı ihtimali olan yöntem bu olduğundan eğer hesabınızı ve şifrenizi hatırlamıyorsanız bile bir bilgisayar üzerinden hesabınızı bulmaya ve şifremi unuttum özelliği üzerinden şifresini yenilemeye çalışmanızı tavsiye ederim.
UYARI: Buradan sonra deneyeceğiniz her yöntem telefonunuza zarar verebilir. Webellek ve içeriğin yazarı her türlü sorununuzda yardımcı olmaya çalışacak olsa da herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.
Telefonunuzun İnterneti Kapalı Kaldığı İçin Giriş Yapamıyor Musunuz?
Eğer telefonunuz kilitlenmeden önce geliştirici seçenekleri içerisinden açılabilen “USB hata ayıklama” özelliğini aktif konumda bıraktıysanız aşağıdaki ADB komutunu kullanarak telefonunuzun Wi-Fi özelliğini aktif hale getirebilirsiniz.
adb shell svc wifi enable
ADB komutunu nasıl kullanabileceğinizi bilmiyorsanız 2. yöntemdeki detaylı anlatımı “adb devices” kısmına kadar uygulayabilirsiniz.
2. Yöntem: Deneme Yanılma Yoluyla Ekran Kilidini Kaldırmak
Ekran kilidini kaldırma yollarına bakmaya başladığınıza göre mutlaka kilit ekranı üzerinden birkaç deneme yapmışsınızdır. Her seferinde beklemenizi istediğinden bu şekilde denemeler yapmak hem vakit alıyor hem zor oluyor. Ancak beklemeniz gerekmeden istediğiniz kadar deneme yapabileceğiniz bir yer var.
Bu her telefon için geçerli değil ancak özellikle yeni telefonlarda güvenlik önlemi olarak telefonunuz kurtarma moduna girmeden önce sizden kullandığınız şifreyi veya deseni girmenizi istiyor. Bunun iyi tarafı ise herhangi bir bekleme süresi vermeden istediğiniz kadar deneme yapmanıza olanak sağlıyor. Eğer kafanızda desene şuradan başlamıştım veya şifrem şunu içeriyordu gibi bir şey varsa buradan deneme yaparak bulma ihtimaliniz çok yüksek.
Kurtarma moduna nasıl girebileceğinizi bilmiyorsanız Google üzerinden “Samsung Galaxy S8 kurtarma moduna nasıl girilir” gibi aramalar yaparak öğrenebilirsiniz. Bu tuş kombinasyonu her mobil cihazda farklılık gösterebilir. Eğer deneme yanılma ile bulamazsanız diğer yöntemlerimizi de denemeyi unutmayın.
3. Yöntem: 3. Parti Recovery Kullanarak Ekran Kilidini Kaldırmak
Telefonunuzda CWM veya TWRP gibi herhangi bir ZIP dosyasını flashlamanıza olanak sağlayan bir kurtarma aracı (Recovery) yüklüyse ekran kilidini kaldırabilmek için çok yüksek bir şansınız var. Eğer bunların ne anlama geldiğini bilmiyorsanız veya önceden yüklemediyseniz bu yöntemi uygulamanız mümkün değil, diğer yöntemleri deneyebilirsiniz.
Gereksinimler:
- Telefonunuzun Micro SD Card desteğinin olması
- Micro SD Karta sahip olmak
- Micro SD karta dosya aktarmanız veya indirmeniz gerekecek. Bunu yapabileceğiniz ikinci bir telefon veya SD kart girişi olan bir bilgisayar ya da SD kart okuyucusu.
İşlemler:
- Buraya tıklayarak Pattern-Password-disable.zip isimli dosyayı indirin. Dosyanın içerisinde herhangi bir zararlı kod bulunmamakta, yalnızca sistem klasöründeki şifre bilgilerini siliyor. Eğer yine de bu ZIP dosyasına güvenmiyorsanız yorum kısmından yardım istemeniz durumunda size biraz daha zorlu ve uzun olan alternatif yolu anlatabiliriz.
- Dosyayı herhangi bir şekilde SD kartınıza aktarın, ikinci bir telefona SD kartı takarak da bu işlemi yapabilirsiniz.
- SD kartınızı telefonunuza geri takın.
- Recovery moduna giriş yapın.
- İndirdiğiniz ZIP dosyasını SD kart içerisinden seçin ve flashlayın. Flashlama işlemi kullandığınız Recovery moduna göre farklılık gösterebilir.
- Telefonunuzu yeniden başlatın.
Tebrikler, ekran kilidinizi başarıyla kaldırdınız! Telefonu açtığınızda sizden şifre veya desen isterse endişelenmeyin, çizeceğiniz herhangi bir deseni veya gireceğiniz herhangi bir şifreyi kabul edecektir.
4. Yöntem: ADB Kullanarak Ekran Kilidini Kaldırmak
UYARI: Eğer telefonunuzu kitlemeden önce ayarlar menüsündeki geliştirici seçeneklerinden İngilizcesi “USB Debugging” olarak bilinen USB Hata Ayıklama özelliğini aktif hale getirmediyseniz ADB üzerinden cihazınıza komut gönderebilmeniz hatta iletişime geçebilmeniz maalesef mümkün değil. Bu yüzden eğer USB Hata Ayıklama aktif değilse bu yöntemi kullanarak ekran kilidinizi kaldıramazsınız.
Geliştirici Seçeneklerini Nasıl Aktif Hale Getirebilirim?
Telefonunuzun ekran kilidini açtıktan sonra ayarlar içerisindeki telefon hakkında kısmına gelin. En altta “Build Numarası” veya “Sürüm Numarası” başlıklı bir bilgi göreceksiniz. Başlığın üzerine 7 kere tıklamanız durumunda telefonunuzun geliştirici menüsü açılacaktır. Bu menü içerisindeki ayarları detaylı bilgi sahibi olmadan değiştirmek telefonunuza veya kullanım deneyiminize zarar verebilir.
Eğer telefonunuz kilitlenmeden önce USB hata ayıklama özelliğini aktif konumda bıraktıysanız ADB kullanarak kilidinizi kaldırmak için bir şansınız var.
ADB kurulumunu Windows işletim sistemi kullanıcıları için anlatacağız. Linux kullananların işi zaten çok daha kolay. Mac OS için ise oldukça karışık. Eğer tecrübeli bir kullanıcı değilseniz ve Mac OS kullanıyorsanız Windows bir bilgisayar üzerinden işleme devam etmeniz daha kolay olacaktır.
Windows İşletim Sistemine ADB Kurulumu:
Telefonunuzu işlem öncesinde USB aracılığıyla bilgisayarınıza bağlamayı unutmayın.
- Buraya tıklayarak Android SDK platform araçları sayfasının indirme bölümüne gidin.
- “SDK Platform-Tools for Windows” yazısına tıklayarak SDK platform araçlarının indirmesini başlatın.
- Yaklaşık 10MB boyutunda olan aracı indirdikten sonra içinde bulunduğu ZIP arşivinden masaüstüne klasörüyle birlikte çıkartın.
- Klasörün içerisine çift tıklayarak girin.
- Shift tuşuna basılı tutarken herhangi bir boşluğa sağ mouse imleciyle tıklayın.
- Aşağıdaki görselde olduğu gibi “Komut istemi penceresini buradan açın” veya “Powershell penceresini buradan açın” olarak adlandırılmış seçeneğe tıklayın.
- Eğer Powershell açıldıysa tırnak işaretleri olmadan “cmd” yazın ve enter tuşuna basın. Eğer komut istemi açıldıysa bu işlemi yapmanıza gerek yok.
Öncelikle bu işlemlerin sonucunda elde ettiğiniz komut istemine tırnak işaretleri olmadan “adb devices” yazarak bilgisayarınızın telefonunuzla veri aktarımı yapıp yapmadığını kontrol edin.
“List of devices attached” yazısının altında bir cihaz adı yazıyorsa bu paragrafı atlayabilirsiniz. Ancak eğer yazmıyorsa, yukarıdaki görselde olduğu gibi sadece boşluk varsa, bu bilgisayarınızın telefonunuzla iletişim halinde olmadığını gösterir. Bunun birden fazla nedeni olabilir. Arama yaparak telefonunuz için uygun driverı bulup yükleyin sonrasında bilgisayarınızı yeniden başlatın ve yukarıdaki işlemleri tekrarlayın (masaüstündeki klasörden devam edebilirsiniz, tekrar indirme yapmanıza gerek yok). Eğer driverlarda bir sorun olmadığı halde bilgisayarınızla telefonunuz bağlantı kuramıyorsa USB hata ayıklama ayarı kapalı kalmış olabileceği gibi telefonunuzda bulunan bir güvenlik önlemi nedeniyle ekran kilidi açılmadan veri aktarımı yapmıyor da olabilir. Driverları sorunsuz yüklediğinize eminseniz diğer yöntemleri denemekten başka çareniz yok.
“adb devices” komutu sonrasında cihaz adını gördüyseniz aşağıdaki her satırdaki kodu sırasıyla yazın ve her komut sonrasında enter tuşuna basın.
cd data/system
su
rm *.key
Herhangi bir hata kodu alırsanız yorum kısmından yardım isteyebilirsiniz. Herhangi bir hata almadıysanız tek yapmanız gereken telefonunuzu yeniden başlatmak. Telefonunuz açıldığında ekran kilidiyle karşılaşırsanız endişelenmeyin. Herhangi bir desen veya şifre girdikten sonra yanlış bile olsa telefonunuz açılacaktır.
Hiçbiri İşe Yaramadıysa Telefonunuzu Fabrika Ayarlarına Döndürebilirsiniz
Bu yöntemlerin hiç biri işe yaramadıysa son çare olarak telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz ancak telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmek telefon hafızasında bulunan fotoğraflar, indirilen dosyalar ve müzikler gibi her türlü verinizin kaybolmasına neden olur. İşlem sonrasında birtakım veri kurtarma yazılımlarıyla dosyalarınızın bir kısmını geri getirme şansınız olabilir ancak kaybetme riskini göze alamayacağınız dosyalar varsa işlem öncesinde tecrübeli ve teçhizatlı telefoncular ve veri kurtarma merkezleriyle görüşün. Bu tür yerler, yüksek fiyatlara da olsa telefonunuzun hafızasında bulunan verileri başka bir diske kopyalayabilir.
Android Telefonumu Nasıl Fabrika Ayarlarına Döndürürüm?
Ayarlar menüsü üzerinden fabrika ayarlarına dönme işlemi çoğu Android sürümünde aynıdır hepsinde de birbirine yakındır. Ancak kilit ekranını açamadığınız için bunu Recovery yani kurtarma modu üzerinden yapmanız gerekli. Kurtarma moduna girmek için gereken tuş kombinasyonu her üretici için hatta bazen aynı üreticinin farklı modelleri için birbirinden farklı olduğundan genel bir anlatım yapmamız mümkün değil.
“Samsung Galaxy S8 kurtarma moduna nasıl girilir?” veya “Samsung Galaxy S8 nasıl fabrika ayarlarına döndürülür?” gibi telefonunuzun modelini de içeren bir aramayı Google üzerinden gerçekleştirirseniz çok sayıda anlatım bulabilirsiniz. Eğer arayıp bulamadıysanız bizden yardım almak için yorum kısmından telefon modelinizi yazmanız yeterli 🙂
merhaba dosyayı acıp sağ tıklayınca seçeneklerde powershell ya da komut yok ne yapabilirim lütfen bana yardım yoksa bütün anılarım gidecek
Merhaba, bu hatayı “Powershell penceresini burada aç” tuşuna bastıktan sonra mı alıyorsunuz?
merhaba ADB kurulumunda bana yardım edin lütfen usb taktım telefon ismi yazmadı lütfen lütfen yardım edin yoksa bütün anılarım kaybolacak:( telefonum lenovo k6
Tab a da denedim sd karta yükedim verdiniz dosyayı.. Sonra kurtarma menüzüne girip Sd karttan güncelle yi tıklayıp sizin veriniz dosyayı buldum sd karttan tıkladım bekletti sonra tekarar açtım ama yine aynı şekilde bir yerde yanlışmı yapıyorum.. Flashlama işlemi nedir açıklarmısınız ?
Flashladıktan sonra ekranda yazanları buraya yazabilir misiniz? Bir hata oluşmuş olabilir.
bende sürekli rm*.key kısmında hata veriyor ne yapmam lazım?
Hata alıyorum hepsinde yardım edermisiniz?
Ekran kilidi unutuldu ve içerisinde dosyaları var ailemin içinden dosyaları almak istiyoruz bunun içinde ekran kilidini açmamız Lazım
Merhaba Lenovo K5 telefonda verdiğiniz zip dosyasını sdcard dan telefon yüklemeye çalışıyorum.
E: footer is wrong
E: signature verification failed
Installation aborted.
Hatası alıyorum. Çözümü nedir?
merhaba bende cd data/system yazınca sistem belirtilen yolu bulamadı diyor
Merhaba yazdığınız metinleri okudum fakat benim ekran kilit deseni unuttum Huawei Y9 ve Micro Sd destekliyor veri kurtarma İçin bunda nasıl yapabilirim okurum olmaz mı merak ediyorum 1 oldu. ben Fabrika ayarlarına döndürmek İstemiyorum bir yolu vardır verileri kurtarmanın diyerek iyice bakıp araştırıyorum çözüm süreci uzatıyorum ban yardım eder misiniz Sd kart nasıl verileri kurtarabilir
Bir ay oldu telefon ekran kilitli durumda açma umuduyla fabrika ayarına döndürmedim. Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim
Xiomei Note 11 Pro Ekranı Kilidi oluştu kendiliğinden. Google Gmail hesabına girdim şifremi yazdım başka gmail eşitlensinmi diye yazı çıktı .Şifreyi girince üstde şerit halinde ilerledi. Gmail Şifresi yanlışmı oldu .Telefon kilitlendi 6 haneli pin kodu şifre yaz diyor. Telefon Ekranı Kilitlendi. Yardımcı olursanız sevinirim. Bilgisayardan veye Başka Telefona Simkartı takınca şifreyi kurtarma isteyince telefon kilidi açılırmı.