Bir işletim sistemini tek başlık altında incelemek doğru değildir. Bu yazımızda Windows Phone’u tüm detaylarıyla farklı başlıklar altında inceleyeceğiz.

İçindekiler

Windows Phone’da Son Durum Ne?

Windows Phone herkesin bildiği gibi uzun süredir eksikleri olan ve gelişmekte olan bir mobil işletim sistemiydi. Ancak Windows Phone 8.1 güncellemesinden sonra Windows Phone’un yeterli ancak gelişmeye devam eden bir işletim sistemi kategorisine girdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca 8.1 güncellemesi Android güncellemeleri gibi yavaş bir şekilde sayılı cihaza verilip az kişi tarafından yüklenmedi. Hızlı bir şekilde çoğu Windows Phone işletim sistemini kullanan cihaza geldi ve yine hızlı bir şekilde kullanıcılar tarafından yüklendi. Windows Phone kullanım oranlarına bakıldığında da hızlı bir şekilde en üste yükseldi.

Windows Phone 8.1 Neler Kattı?

Windows Phone 8.1 güncellemesine bakılınca x.1’lik bir güncelleme olduğu söylenemez. Bu güncelleme aslında yeni bir Windows Phone sürümü olabilecek bir güncelleme.

Windows Phone 8.1 Güncellemesi İle Gelen Büyük Yenilikler:

– Cortana (Microsoft’un Dijital Sesli Asistanı)
Windows Phone yerine Microsoft’un dememin sebebi ise Microsoft’un bu asistanı Windows 10’da da kullanacak olması. Buda bu asistanı birçok Microsoft ürününde göreceğimizi gösteriyor.

– Yeni Başlangıç Ekranı:
Bu yenilik ile birlikte başlangıç ekranınızda kullanmak üzere bir resim seçebilirsiniz. Bu resim siz ana ekranı aşağıya kaydırdıkça sizinle birlikte kayarak hoş bir görüntü sağlamakta.

– Bildirim Merkezi:
Windows Phone 8 ve 7’de görülen en büyük eksikliklerden biri de bildirim merkeziydi. Microsoft kullanıcılardan gelen istekleri göz önünde bulundurarak bu özelliği de ekledi. Bildirim merkezi sayesinde son bildirimleri görebilir, bazı özellikleri kolayca açıp kapatabilirsiniz.

– Data Sense (Akıllı Depolama):
Bu özellikle düşük-orta seviye cihaz kullanan kullanıcıların en çok beklediği yeniliklerden biriydi. 8GB’lık telefon hafızası uygulamalara yetmemekteydi. “Data Sense” veya “Akıllı Depolama” ile nelerin SD Card’da nelerin telefon hafızasına yükleneceğini seçebilirisiniz (uygulamalar dahil).

– Swype Klavye:
Bu klavye ile ekran üzerinde elinizi kaydırarak yazı yazabilirsiniz. Alıştıktan sonra daha hızlı ve yazım hataları olmadan yazmanızı sağlayacaktır.

– Wifi Sense:
Daha önceden girdiğiniz wifi ağlarını kolaylıkla tanıdıklarınızla paylaşmanızı sağlar.

– Bing Uygulamaları:
Haberler, Spor, Sağlık & Fitnes, Yeme – İçme ve daha birçok Bing uygulaması ile hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

– VPN:
VPN sayesinde iş ağına bağlanabilir, daha güvenli bir şekilde internete gezinebilir ve bazı filtrelere takılmadan interneti kullanabilirsiniz.

Windows Phone 8.1 Güncellemesi İle Gelen Daha Küçük Yenilikler:

– Geliştirilmiş ve yeni özellikler sunan Internet Explorer.

– Uygulama geliştiricilerinin mağazada yazılan yorumlara cevap verebilmesi.

– Geliştirilmiş takvim.

– Seri bir şekilde fotoğraf çekebilme.

– Pod yayınları uygulaması.

– Sesssiz saatleri belirleme özelliği.

– Xbox müzik ve video’nun ayrılması*.
*Bazı ülkelerde önceden ayrılmıştı. Türkiye için bu güncellemeyle geldi.

Elbette bu yazdığımız özellikler tüm Windows Phone kullanıcılarına gelen özellikler. Markalar kendi güncellemelerine ek özellikler de eklemekte. Örneğin NOKIA ve Microsft cihazlarında yer alan “Cyan” güncellemesi ek bir çok özellik getirdi.

Windows Phone 8.1 GDR1 Güncellemesi

Microsoft ve NOKIA bu güncellemeyi “Denim” kod adıyla çoğu cihazına sundu.
Bu güncellemede göze çarpan en büyük yenilikler:
– Bildirim ekranına “Hücresel Veri” eklenebilmesi.
– Uygulamaları “CANLI” klasörlere ekleyebilme.

 

Windows 10 Nasıl Olacak, Ne Zaman Gelecek?

Windows 10’un, Windows Phone kullanıcıları arasında şuana kadar en merakla beklenen güncelleme olduğu söylenebilir. Windows 10 güncellemesinin şu an Windows Insider ile beta sürümü yüklenebiliyor ancak günlük kullanım amacıyla kullandığınız cihazlara yüklememenizi tavsiye ederiz. Yükleyen kullanıcılardan alınan bilgilere göre güncelleme şu anda stabilite ve şarj sorunlarına sebep oluyor ve günlük kullanıma uygun değil.

Ne zaman tam sürümün geleceğine bakarsak tüm Windows ile çalışan cihazlar için (tablet, bilgisayar, telefon vs.) 29 Temmuz 2015‘de gelecek.

Windows 10’un Windows Phone’a neler katacağı hakkında şu anda resmi bir açıklama yok. Beta sürümlerinde gelen yenilikler resmi olarak açıklandı ancak hâlâ tüm değişiklikler söylenmedi.

 

Bilinen değişiklikler:

– Daha önceden Project Spartan kod adı ile bildiğimiz Microsoft Edge web tarayıcısı. (Internet Explorer yerine)

– Yenilenmiş kişiler, mesajlaşma, takvim, ayarlar vb. uygulamalar.

– Tamamen yenilenmiş tasarım.

– Yeni ana renk seçenekleri.

– Arka plan saydamlığını belirleme.

– Uygulamaları arama alanına arka plan ekleme.

– Bildirim çubuğunda kısayolları aşağı kaydırarak 12 taneye kadar kısayol ekleme.

– Yeni büyük ekranlı telefonlarda küçültülüp tek el ile kullanıma imkan sağlayan klavye.

– Geliştirilmiş Cortana.

 

Windows Phone Cihazların Hedef Kitlesi Kimler?

Eskiden Windows Phone’un kitlesinin iş insanları olduğuna dair pek çok idda vardı. Bu iddalar artık Windows Phone’un güncellemeler ile gelişmesi ve mağazasının büyümesi ile çürütüldü. Windows Phone’un özel hedef kitlesi yoktur, bütün kullanıcılara hitap etmektedir. Bunun sebebi ise çok yönlü bir işletim sistemi olmasıdır.

Çok yönlü olmasının temel sebepleri şunlardır:
Kolay kullanım: Özellikle yaşlı veya daha önce akıllı telefon kullanmamış kişilerin kafasını karıştırmadan kolayca kullanabilecekleri bir işletim sistemi.
Yüksek performans: En düşük seviye cihazlar bile takılma olmadan uygulamaları açabilmekte, oyunları oynayabilmekte. Ayrıca arma, mesajlaşma, takvim gibi temel işlevleri kullanırken de hiç bir yavaşlık yoktur.

 

Windows Phone’un Eksileri Neler?

1- Bazı uygulamalarda stabilite sorunları:

Örneğin Facebook uygulamasını yüklediğinizde yine bir özellikten geride kalmazsınız, doğru çalışır ancak yine de stabilite sorunu olduğunu söylemeliyiz. Uygulama çalışırken yeterince hızlı çalışmıyor ve hızlı bir şekilde yüklenmiyor.

 

2- Uygulama eksikliği:

Elbette mağazada uygulama eksiği hızlı bir şekilde kapansa da her şeyin eksiksiz olduğunu söyleyemeyiz. Snapchat, Perscope gibi günümüzde sık kullanılan bazı uygulamalar mağazada bulunmuyor.

 

3- Uygulama içinde özellik eksiklikleri:

Örneğin Instagram uygulaması mağazada resmi olarak bulunmasına rağmen yaklaşık bir yıldır büyük bir güncelleme gelmedi. Ancak hata düzeltmesi adı altında ufak değişiklikler olan güncellemeler geliyor ve hala video yükleme gibi özellikler bulunmuyor. Bu özelliklerden faydalanabilmek için üçüncü parti uygulamalar yüklemek gerekiyor.

 

4- İşletim sistemi içinde ufak hatalar:

İşletim sisteminin içinde bazı kullanımı engellemeyecek ancak yine de rahatsız edici bazı hatalar bulunuyor. Örneğin kamera uygulamasında flaş açma ve kapama tuşları olmasına rağmen bazı cihazlarda bu çalışmıyor ve ayarlara girip kapatıp açmak ile vakit kaybetmek zorunda kalıyorsunuz.

 

Özet ve Windows Phone Cihaz Alınır Mı?

Eğer bütçeniz düşükse kesinlikle Windows Phone cihaz almanızı tavsiye ederim. Eğer değilse “Windows Phone cihaz alınır mı?” sorunun cevabı size bağlı. Bazı iyi kamera, kolay kullanım, hızlı işletim sistemi vs. gibi özellikler sizi almaya teşvik edebilir ancak en önemlisi uygulama ihtiyacınızı belirlemelisiniz. Kullandığınız uygulamalar Windows Phone’da var mı diye windowsphone.com adresinden bakabilirsiniz. Çok fazla sosyal ağ kullanan ve her sosyal ağda bulunmak isteyen biriyseniz Windows Phone kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Ancak benim gibi Whatsapp, Facebook, Twitter, Instagram gibi herkesçe bilinen ve kullananılan sosyal ağların dışında bir şey kullanmıyor hatta onlara bile telefondan çok az giriyor, daha çok bilgisayar kullanıyorsanız Windows Phone cihaz tercih edebilirsiniz. Çok oyun oynuyorum diyorsanız Windows Phone kesinlikle oyun konusunda diğer işletim sistemlerinin gerisinde kalmıyor. Belki Android veya iOS’daki oyunların bazıları geç geliyor olabilir ancak sadece Windows Phone’a özgü oyunlar da mevcut, şu anki oyun sayısı da oldukça yeterli.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here