İnternet üzerinde çok faydalı bilgiler olduğu doğru ancak bu faydalı bilgilerin yanında çöp yani hiçbir kaynağa dayanmayan, araştırma yapılmadan veya bilgi olmadan yazılmış bilgiler de var. Bu çöp bilgilerden birinin “Linux ve Mac OS’da virüs yoktur” olduğunu söyleyebiliriz. İnternette çok dolaşan bu bilgi tamamen yanlıştır.

 

Bilgisayar Virüsü Nedir?

Bilgisayar virüsü Wikipedia tanımıyla kullanıcının izni ya da bilgisi dahilinde olmadan bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren ve kendini diğer dosyaların içerisinde gizlemeye çalışan aslında bir tür bilgisayar programıdır.

 

Bu durumda herhangi bir program önceden bildirmeksizin arka planda bir işlem yaptığı durumda virüs olarak adlandırılabilir. Buna son günlerden Lenovo’nun bilgisayar için driver vb. konularda yardımcı olan ancak format ile silinemeyen ve kullanıcının haberi dışında çalışan programını örnek verebiliriz. Bu program faydalı olmasına rağmen kullanıcı tarafından silinememekte olması ve anonim olsa da Lenovo sunucularına veri gönderdiğinden virüs olarak adlandırılabilir.

 

Linux’de Virüs Yok Mu?

Linux gibi açık kaynak kodlu bir işletim sisteminde virüs olmadığını düşünmek hayal kurmak olur. Herkes tarafından geliştirilebilen programlar arasından mutlaka virüslü bir program çıkacaktır ancak Linux açık kaynak kodlu olması sebebiyle bir istisnaya sahip. Açık kaynak kodlu ve popüler bir program yüklemeniz durumunda virüslü bir program yükleme riskiniz oldukça düşük. Bunun sebebi açık kaynak kodlu programları diğer geliştiricilerin “bu kısmı nasıl yapmış” gibi soruları veya eğer geliştiriciye güvenmiyorsa kodlarını incelemesi sebebiyle program çok sayıda geliştirici tarafından incelenir. Bu incelemelerin sonucunda eğer zararlı bir kod varsa mutlaka bir geliştiricinin dikkatini çekecektir. Bu da Linux kullanıyorsanız popüler programları kullandığınız sürece güvendesiniz anlamına geliyor.

 

Mac OS’da Virüs Yok Mu?

Mac OS Linux tabanlı olsa da kapalı kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Ancak Apple’ın bu işletim sistemini kendi bilgisayarları dışına yüklenmesini engellemesi, Apple’ın bilgisayarlarının da büyük bir kesime pahalı gelmesi veya kullandığı programların uyumlu olmaması sebebiyle Mac OS pazarda çok büyük bir paya sahip değil. Hackerların gözünden düşündüğümüz zaman amacınız yarattığınız virüsü yaymaksa Mac OS’u tercih etmek çok mantıklı olmayacaktır. Yine de bu Apple kullanıcılarına yönelik virüs yapılmadığı anlamına gelmiyor. Elbette Apple işletim sistemini etkilemek için yaratılmış virüsler de var ancak bunların sayısı daha az.

 

Sonuç olarak her türlü işletim sisteminde virüs vardır ancak bunların sayısı ve hedef kitlesi değişmektedir. Bazıları tüm bilgisayar kullanıcılarını hedef alırken bazıları sadece bir kurum/kuruluşu hedef alıp onlara yönelik saldırılar yapılmakta. Linux ve Mac OS’un Windows işletim sistemine göre kısmen daha güvenli olduğunu söyleyebiliriz ancak güvenlik yine kullanıcıya bağlıdır. Eğer tecrübeli bir kullanıcıysanız hiçbir virüs tehlikesiyle karşılaşmadan herhangi bir işletim sistemini kullanabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here